برای استفاده از میخ پرچ ابتدا بايد در محل اتصال سوراخی یکنواخت و دقیق در قطعات ايجاد کرد و پس از آن با استفاده از دستگاه پرچ كن عمليات پرچ كاری انجام گيرد. در انتخاب ميخ پرچ مناسب بايد دقت كافي صورت گيرد تا از بروز اشكالات در كار و اتلاف وقت و هزينه بی مورد جلوگيری شود. در ذيل مواردی که به کارگیری آنها متضمن بهترین نتایج در عملیات پرچ کاری میباشد به اختصار توضيح داده شده.
استحکام کششی و برشی
با توجه طيف وسيعی از ميخ پرچ های موجود ، انتخاب ميخ پرچ مناسب جهت دستیابی به حداکثر استحکام مورد نیاز با در نظر گرفتن مقاومت كششي و برشي محصول مورد نظر حائز اهمیت می باشد.
ضخامت کار
یکی از مهمترین موارد قابل توجه در انتخاب سایز و نوع میخ پرچ، ضخامت کار یا قطعاتی است که بهم متصل میشوند. با توجه به جداول فنی می توان سایز و نوع میخ پرچ مناسب برای هر ضخامت کاری را انتخاب نمود. انتخاب صحیح میخ پرچ باعث ایجاد استحکام کافی در اتصال قطعات به یکدیگر می شود و از بیرون زدن سر میخ از محل پرچ کاری جلوگیری مینماید.
میخ پرچ سر پهن
استفاده از ميخ پرچ سرپهن در مواردي توصيه مي شود كه اتصال بين يك قطعه فلزي با يك قطعه نرمتر مانند چوب يا پلاستيك مد نظر باشد. در اين صورت با استفاده از ميخ پرچ سرپهن (که اصطلاحا میخ پرچ واشر سرخود نامیده می شود) به دليل تقسیم فشارهای حاصله که بر سطح وسیعتری وارد می گردد، می تواند از آسيب رساندن به قطعه نرمتر جلوگيري کند. چنانچه استفاده از ميخ پرچ معمولي در اين شرايط مد نظر باشد ، توصيه مي شود جهت پرچ كاري مناسب از واشر فلزی استفاده شود تا اتصال از استحکام لازم برخوردار گردد.
فاصله مناسب از لبه کار
جهت حصول نتیجه مناسب از عملیات پرچ کاری، فاصله مرکز سوراخ تا لبه کار بسته به نوع میخ پرچ مورد استفاده باید حداقل ۲ برابر قطر کلگی آن باشد.
قطر سوراخ
يكی از مهمترین عوامل تاثير گذار در عمليات پرچ كاري اندازه قطر سوراخ محل پرچ است.
سوراخ مورد نظر جهت پرچ کاری باید بدون پلیسه و بر اساس جداول فنی باشد.
محل انجام پرچ کاری
به منظور استحكام مناسب اتصال قطعات پروفيل، عملیات پرچ كاری بايد در قسمتی اعمال گردد كه فضای خالی بين پروفيلها با قطعات مورد نظر وجود نداشته باشد.
دستگاه پرچ کن
نازل پرچ کن می بایست متناسب با سایز میخ پرچ انتخاب شده باشد و برای حصول بهترین نتیجه، دستگاه پرچ کن باید بصورت کاملا عمودی قرار گیرد